Kur’an-ı Kerim Hocaları için Ders Anlatım Bilgileri

Print Friendly, PDF & Email

Kur’an-ı Kerim Dersi İşleyişi

Tavsiye edilen haftalık Kur’an-ı Kerim dersleri süresi günde 2 şer ders saati olmak kaydıyla haftada 3 günden toplamda 6 ders saati olarak belirlenmiştir. Günlük 2 ders saatinin biri yüzünden okumaya ayrılmalı diğeri ise Mahreç, Tecvid, Talim kısmına ayrılmalıdır. Şimdi bu derslerin nasıl işlenmesi gerektiğini kısaca açıklayalım;

Kur’an-ı Kerim dersinin nasıl işlenmesi gerektiğini anlatmaya başlamadan önce bütün Kur’an-ı Kerim Öğreticilerine Kur’an-ı Kerim Öğretme Seminerlerine katılmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz. Seminerin içeriğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Seminer linki içerisinde çeşitli kurallar ve faydalı videoları bulabilirsiniz.

Kur’an-ı Kerim Öğretimi Semineri

1. Yüzünden Okuma Saati

Yüzünden okuma saati atlanmaması gereken çok önemli bir saattir. Bu derste öğrenciler Mahreç ve Tecvid dersinde öğrendikleri kuralları öğretmen eşliğinde devamlı talim ederler. Öğrenci ve öğretmen derste aktif olarak rol oynarlar. İlk günden itibaren yüzünden okuma dersleri başlatılmalı son güne kadar devam ettirilmelidir. Yüzünden okuma dersinin rutini ise şu şekilde olmalıdır.

  • Öğretmen günlük bir sayfayı öğrencilere ödev olarak verir.
  • Ödev sayfasını öğretmen öğrencilere kelime kelime talim ettirir.
    • Mesela Kur’an dan bir sayfayı öğrencilere talim ederken önce öğretmen kendisi birer yada ikişer kelimeler şeklinde okur ve her defasından öğrenciler hep bir ağızdan okunan kelimeleri tekrar ederler.
  • Öğrencilerden ödev olarak verilen sayfanın en az 5 kere okunması istenir. Bu okumalarla birlikte öğrencilere mümkünse bu sayfayı talimle okuyan bir hocadan bilgisayar ya MP3 çalarlar kullanılarak dinlemesi de tavsiye edilebilir.
  • Ertesi gün ödevine çalışmış öğrenciler sınıfın kalabalığına, hızlarına ve zamanın müsaitliğine o sayfanın tamamını ya da bir kısmını tek tek okurlar. Bütün sınıf ve öğretmen öğrenciyi dinler ve özellikle öğrenilen mahreçler ve tecvid kuralları nazara verilerek hatalar düzeltilir.
  • Dersin sonunda öğretmen tekrar bir sonraki sayfayı öğrencilerle birlikte talim ederek onlara ödev olarak verir.

2. Mahreç, Tecvid ve Talim Saati

Bu saatte ise öğretilen seviyedeki Tecvid ve Talim/Ezber kısımları sırasıyla öğretilmelidir. Seviye 1 Konularının örneği aşağıda verilmiştir. Özellikle Tecvid ve Talim kısımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Kur-an'ı Kerim Seviye 1

Tecvid ve Talim ders saatinin rutinini ise aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • Özellikle Seviye 1 öğrencileri için ilk işlenecek kısım harflerin mahreçleri olmalıdır. Her derste bir kaç tane harfin mahreci özellikle hocanın çokça sınıfta tekrar etmesi ve koro halinde veya tek tek olarak öğrencilerin hocalarını taklit etmeleri ile işlenmelidir.
  • Mahreçlerin arkasından harflerin sıfatları yeri geldikçe yer yer işlenmeli ve bu sayede öğrencilerin harflerin mahreçlerini sıfatları ile beraber öğrenmeleri sağlanmalıdır.
  • Harflerin mahreçleri bitmeden Talim (Ezber) derslerine başlanmamalı.
  • Talim (Ezber) dersleri bütün sınıfla birlikte koro halinde çalışılmalı.
  • Koro halinde çalışma Subhaneke, Tahiyyat, Salli-Barik, Rabbena Duaları ve Fatiha ya kadar birlikte sınıf halinde yapılmalıdır.
  • Koro halinde çalışma da öğretmen talimli olarak okumalı ve öğrenciler koro olarak hocalarını taklit etmelidirler. Öğrenciler tecvid konularını bilmeseler bile talim derslerinde ezberlerini hocalarını taklit ederek tecvidli yapmalıdırlar. Bu sırada öğrenciler hem mahreçleri talim edecekler hem de öğretmenlerinden dudak talimini de öğreneceklerdir.
  • Fatiha ya kadar koro halinde çalışmalar bittikten sonra öğrenciler artık tek tek sırayla hocalarına Talim (ezber) derslerini okuyabilirler. Burada öğrenciler artık kendi hızlarında ilerleyebilirler. Bazı öğrenciler Ezberde Seviye 1 deyken diğerlerinin ileriki seviyelerde olmasının bir sakıncası yoktur.
  • Tek tek okunurken hocalarına öğrenciler tecvidelerini bilmeseler bile her kuralı uygulayarak okumalı ve tecvid, talim ve ezber bakımından eksiksiz okumadan bir sonraki ezbere geçirilmemelidirler. Her bir okumada öğretmen, öğrencilerinin hatalarını kalemle kitaplarına işlemeli ve üzerine hatırlatıcı küçük notlar düşmelidir.
  • Haftada bir ya da iki haftada bir tecvid konusu (sınıfın altyapısına ve hızına bağlı olarak) işlenmelidir. Konu sırasını aşağıdaki “Kur’an-ı Kerim Öğretim Seviyeleri” bölümünü inceleyerek bulabilirsiniz.
  • Yüzünden Okuma Dersi ile Tecvid – Ezber dersinin ilişkisi ise Tecvid dersinde öğrenilen herşeyden öğrencilerin Yüzünden Okuma dersinde sorumlu tutulmaları şeklinde sağlanabilir.

Kur’an-ı Kerim Öğretim Seviyeleri

After School Kur’an-ı Kerim Dersleri için 5 tane seviye belirlenmiştir. Her bir seviye bir sene okutulacak şekilde 5 seneye yayılmış bir eğitim programı hazırlanmıştır. Öğretilecek konular geniş zamana yayılmış ver her öğrencinin her bir seviyeyi bir senelik program içerisinde zorlanmadan bitirebilmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin dersteki hızlarına göre her konunun hakkıyla öğrenildiğinden emin olmak kaydıyla bir senede iki seviye de öğretilebilir.

Kur’an-ı Kerim  Seviyeleri için konular ve kitaplar: